Het Thema

2018

‘Cultureel Erfgoed’

Het Thema
Jaarlijks laat Festival Roden Proeft je proeven van een ander thema. Het thema sluit aan bij het jaarthema van de gemeente Noordenveld.

Dit jaar is het thema ‘Cultureel Erfgoed’.

Kom en laat je verrassen hoe jij het Cultureel Erfgoed kunt proeven op een manier zoals je het nog nooit geproefd hebt!

 

 

2017

De·mo·cra·tie 

Staat(svorm) die aan het hele volk invloed op de regering toekent.

Het Thema
Jaarlijks laat Festival Roden Proeft je proeven van een ander thema. Het thema sluit aan bij het jaarthema van de gemeente Noordenveld. Dit jaar is het thema democratie. Kom en laat je verrassen hoe jij democratie kunt proeven op een manier zoals je het nog nooit geproeft hebt!

Democratie
Democratie komt uit het Grieks en is samengesteld uit dèmos (volk) en krateo (regeren, heersen). Om het thema in onze programmering vorm te geven is gekozen om deze beide kreten inhoud te geven.

krateo (regeren, heersen)
Waar het festival staat voor verdieping, staat het regeren van het volk centraal. Regeren kan het volk in een land als Nederland door deel te nemen aan de verkiezingen maar ook door kennisvergaring, debat en protest. Deze mogelijkheden hebben we te danken aan onze vrijheid. Deze mogelijkheden komen volop aan bod in de week voorafgaand aan de Festivaldag.

Dèmos (volk)
Waar het festival entertainment en vermaak biedt, zal “het volk” centraal staan. Dat doen we door dans- en muziekgroepen te programmeren die “Folk” muziek brengen. Dat kan zijn de tangomuziek en dans die haar oorsprong kent in de volkswijken van Buenos Airos, maar ook de protestzanger met nummers van Dylan en Cuthrie of Boudewijn de Groot. Deelnemen en gezelligheid staan deze dag voorop hoewel ook ruimte is voor een schreeuw of mening.